Selvstendighet, for hvem?

Debattinnlegg i Klassekampen 7. mai 2008. 4.mai 2008 ble det avholdt et ulovlig folkevalg i Bolivias største fylke, Santa Cruz. Folkevalget og autonomistatuttene har møtt kritikk som en følge av at de er illegalt utformet, grunnlovsstridige og rasistiske.

4.mai 2008 ble det avholdt et ulovlig folkevalg i Bolivias største fylke, Santa Cruz. I dette valget skulle borgerne ta stilling til spørsmålet om selvstyre, gjennom en godkjenning av de foreslåtte autonomistatuttene. Disse statuttene er utformet av den kapitalistiske makteliten i Santa Cruz, og har møtt motstand nasjonalt og internasjonalt.

Folkevalget og autonomistatuttene har møtt kritikk som en følge av at de er illegalt utformet, grunnlovsstridige og rasistiske. Statuttene ble utformet av en provisorisk autonomiforsamling bestående av representanter fra fylkestinget, borgerkomiteen og bedriftsledere i Santa Cruz. Blant dem finner vi Morales´ sterkeste motstandere, og Bolivias´ økonomiske maktelite.

Etter at Evo Morales ble president i 2005 har nettopp denne makteliten mistet mye av sin politiske makt. Gjennom disse autonomistatuttene forsøker de nevnte aktørene å gjenvinne økonomisk og politisk spillerom i Bolivias mest ressursrike region. I tillegg til sin kapitalisktiske karakter, bærer statuttene et klart preg av separatisme.

Etter dannelsen av autonomistatuttene i 2007 var autonomistenes´ neste trekk å innkalle til den overnevnte folkeavstemmingen. Dette uten den nødvendige myndigheten, og med fravær av godkjennelse fra høyesterett. Dette er ikke det eneste bruddet på nasjonal lov. I dagens grunnlov finnes det ikke hjemmel for selvstyre. Det åpnes først for økt grad av autonomi når det foreliggende grunnlovsforslaget trer i kraft.

Statuttenes faktiske innhold vekker også bekymring. De går så langt som å stadfeste fylkets lovgivende, utøvende og dømmende makt, og ved en eventuell uoverensstemmelse med grunnloven vil autonomistatuttenes lover veie tyngst. Nasjonalstaten elimineres i disse statuttene.

I tillegg til denne totale overkjøringen av nasjonalstaten, vil Santa Cruz´ urfolk lide under autonomistenes styre. I statuttene blir kun de fem opprinnelige urfolkene i fylket anerkjent, i et land bestående av 36 ulike urfolk. Det er viktig å ta i betraktning at statuttenes forkjempere representerer de kreftene som siden kolonialiseringen har undertrykt urbefolkningen i Bolivia.

I opptaktene til folkeavstemmingen har valget blitt forkledd som et enkelt spørsmål om selvstyre, uten vektlegging av de faktiske autonomistatuttenes innhold. Dette har skapt usikkerhet og forvirring blant stemmeberettigede i Santa Cruz.

De overnevnte faktorene har medført et fravær av en nei-kampanje til fordel for en oppmuntring om å avstå fra å stemme. Dette har blitt promotert både av regjeringen, urfolksbevegelsen og andre grasrotorganisasjoner.

De foreløpige tallene på valgdagen viser en klar seier til autonomistene, med over 80 prosent ja. I de offisielle tallene indikeres det at 39 prosent av de stemmeberettigede, i et land der borgerne plikter til å delta, har avstått fra å stemme. Tatt i betraktning at ingen objektive valgobservatører har vært til stede under valget, kan det spekuleres i hvor stor grad man kan stole på de gitte tallene.

Hva som vil skje videre avhenger av regjeringens og autonomistenes neste trekk og Bolivia går en usikker fremtid i møte.

Marte Reenskaug Fjortoft og Martine Moe Winsnes
Land